perjantai 11. tammikuuta 2013

HSP-yllätys


Jopas sentään. Yllättäen Facebookin täysin aiheeseen liittymättömässä keskustelussa kävi ilmi, että eräs ystäväni on ns. HSP-ihminen. En ollut tällaisesta määreestä koskaan kuullutkaan, joten näppäränä tyttönä nappasin googlen kauniiseen käteen ja otin selvää. Yllätys oli melkoinen.

HSP on lyhenne sanoista Highly Sensitive Person. HSP on ominaisuus, ei persoonan häiriö. Löytämäni sivuston mukaan HSP-ihmisiä on 15 - 20 % väestöstä - liikaa ollakseen häiriö, mutta liian vähän, jotta enemmistö ymmärtäisi HSP:n elämää. Sivustolla psykologi Elaine Aron kertoo, että

- Ominaisuus on normaali
- Ominaisuus on synnynnäinen, ei opittu
- Sama ominaisuus löytyy myös eläimiltä
- HSP-ihmisen aivot toimivat eri tavalla verrattuna muihin

Samalla sivustolla voi tehdä testin, joka myös kertoo kattavasti HSP:n haasteista ja ominaisuuksista.

Olin testin tehtyäni kuin halolla päähän lyöty. Kaikki kofeiiniherkkyydestä pienten sosiaalisten vivahteiden havaitsemiseen, yksinäisyyteen pakenemisesta muutosten käsittelyvaikeuksiin, kaikki ne asiat joista olen itseäni vuosikausia potkinut, ovatkin osa minua, osa jolle en ole koskaan voinut mitään.

Aronin mukaan pistemäärä 14/27 viittaa HSP-ominaisuuteen. Minun pisteeni olivat 22/27.

Mutta että tämä on joku ihan oikea asia! En olekaan naurettava, heikko, ihmisenä epäonnistunut tai ylitunteellinen neurootikko! Itkettää ja naurattaa, ette usko miten helpottavaa on saada tietää, että aivoni nyt vain sattuvat toimimaan tällä tavoin, eikä kyse ole siitä, etten osannut rakentaa itsestäni yhteiskunnalle sopivaa ihmistä.

Aron toteaa myös, että herkkyyttä arvostetaan eri kulttuureissa eri tavoin. Meidän kulttuurissamme ei arvosteta, vaan se nähdään heikkoutena ja vajavaisuutena - Aronin mukaan tästä syystä HSP-ihmisellä on usein huono itsetunto. Ympäristö haluaisi hänen olevan toisenlainen ja ihminen päätyy elämään elämänsä tuntien itsensä epänormaaliksi. Kuulostaa järkyttävän tutulta.

Osaisinkohan tämän tiedon myötä olla itselleni vähemmän ankara? Oppisinko hyväksymään itseni ja sisäisen maailmani paremmin? Aion tilata Aronin The Highly Sensitive Person's Workbook -kirjan, nainen lupailee opuksen sisältävän käytännön ohjeita ja harjoitteita helpottamaan HSP:n elämää.

Loppuun vielä tilannekatsaus lääkkeistä vierottumiseen. Todennäköisesti vatsan bakteerikannan vaihtumisesta johtuen on massu ollut helkkarin kipeä, syöminen lähes mahdotonta ja olo sen mukainen. Mies toi mukanaan pakuria ja kappas vekkulia, vanhan kansan keinot näyttävät tepsivän. Edellisenä iltana juotu pakuritee on estänyt kramppivatsaan heräämisen ja päivälläkin on nälkä. Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen projektin etenemiseen. Nyt kun löysin tiedon HSP:stä, voin olla myös realistisempi tavoitteideni suhteen. Lienee turha kuvitella saavuttavansa vakaan zen-olotilan, jos näitä aivoja ei ole sitä varten rakennettu. Ehkä onnellisuus löytyy ennemminkin oman herkkyytensä ja voimakkaiden reaktioidensa hyväksymisestä ja niiden valjastamisesta voimavaraksi. Vaikka yhteiskunta ja osa läheisistäkin haluaisi minun olevan joku muu, nyt on oikea aika heittäytyä rohkeasti omaan minuuteensa ja olla itsensä paras ystävä, pahimman vihollisen ja kriitikon sijaan.








4 kommenttia:

  1. Tutustuin tähän samaan asiaan, kun kaverini kehotti lukemaan aiheesta. Hän sanoi tunnistaneensa minut kuvauksesta. Nyt kun olen googletellut asiasta, tekisi mieli vain itkeä helpotuksesta. Tuo sinun kommenttisi "Mutta että tämä on joku ihan oikea asia! En olekaan naurettava, heikko, ihmisenä epäonnistunut tai ylitunteellinen neurootikko! Itkettää ja naurattaa, ette usko miten helpottavaa on saada tietää, että aivoni nyt vain sattuvat toimimaan tällä tavoin, eikä kyse ole siitä, etten osannut rakentaa itsestäni yhteiskunnalle sopivaa ihmistä." on kuin suoraan minunkin päästäni! Luojan kiitos en ole ainoa :D !!! Aion myös ehdottomasti hankkia käsiini tämän aiheesta kertovan opuksen.

    VastaaPoista
  2. Sama täällä, sain keväällä 2013 ymmäryksen siihen, että olen HSP ihminen, sekä myös toinen lapsistani on erityisherkkä. Oma reaktioni oli myös sellainen, että raskas painolasti lähti päältäni pois. Minun ei enää tarvitse kokea syyllisyyttä siinä, että en koe oloani hyväksi small talk -keskusteluissa, tai että näytän epävarmalta uuteen työhön ryhtyessäni. Itsetunnon vahvistuminen HSP ymmärryksen kautta on valtavan merkityksellinen asia, eikä minun tarvitse enää ihmetellä sitä, miksi koen olevani erilainen kuin valtaväestö ihmisistä. Tämä on niin helpottavaa. :)

    VastaaPoista
  3. Se on toden totta, että tämä yhteiskunta tuntuu hyväksyvän vain yhden totuuden kerrallaan, jossa ihmiset yritetään puristaa yhteen kunnon kansalaisen muottiin. Sellainen on minusta hirveän kapeakatseista ja ahdasmielistä ajattelua, erilaisuuden pelkoa ehkäpä.Ihmisen perinnöllisyyteen on jotenkin koodattu sellainen laumahenkisyys, jolloin haluamme kuulua ryhmään, haluamme mukautua muiden kanssa samanlaisiksi ja haluamme myöskin, että eri tavoin ajattelevat ja käyttäytyvät ihmiset myöskin mukautuisivat isomman ryhmän tahtoon. Onhan se ihan inhimillistä, mutta ongelmallista eikä millään tavoin realistista. Muuten olisimme Bladerunner-henkisiä kloonattuja kyborgeja emmekä ihmisiä, jollei olisi olemassa erilaisia persoonallisuuksia. Ja uskon, että suurin osa ihmisistä on herkkiä omalla tavallaan, mutta elämme Suomessa, jossa sitä ei sovi näyttää. Ns. "normaaleilla" on vain se paksu kuori ympärillä kuin erakkoravuilla konsanaan ja siksi sitä omaa herkkyyttä ei näytetä muille. Kaikki eivät osaa välttämättä tunnistaa sitä edes itsessään. Elämme henkisesti talvisotaa edelleen.

    VastaaPoista
  4. Törmäsin vasta vähän aikaa sitten itsekin tekstiin "yliherkistä" ihmisistä ja heidän ominaisuuksistaan. Olen aina ihmetellyt miksi minun on kerrottu reagoivan liian
    herkästi joihinkin asioihin tai miksi tarvitsen toisia enemmän palautumisaikaa esim. töistä. Tämä testi selvensi asioita todella paljon. Sain pistetulokseksi 21/22. Ymmärrän nyt miksi säikähdän helposti, reagoin herkästi koviin ääniin ja miksi
    pitkään kestävistä sosiaalisista tilanteista on pakko päästä omaan rauhaan jossakin vaiheessa. Kärsin sosiaalisten tilanteiden jännityksestä, joihin minulla on lääkitys, mutta on helpottavaa lukea ettei kaikki johdu siitä vaan se on luonnollinen ominaisuus. Asiaa on siis turha väkisin kokonaan kitkeä pois. Hienoa myöskin saada tietää etten ole ainoa "yliherkkä" ihminen :) Seuraavaksi kun joku ihmettelee
    reagointiani, voin kertoa olevani HSP :D

    VastaaPoista