torstai 15. marraskuuta 2012

Kylmä, kylmempi, nuori kotkatar


Facebook tarjoili eilen eteeni ystäväni sydäntäsärkevän postauksen. Jos olisin nähnyt sen kaksi vuotta sitten, masennuksen syövereissä rimpuillessani, olisi se ollut täydellinen esimerkki siitä miksi maailmaa ei voi eikä kannata pelastaa. Täydellinen esimerkki siitä, miksi tästä paskamaailmasta kannattaa poistua omin keinoin etuajassa.

Kyseessä oli siis itseäni vajaat kymmenen vuotta nuoremman naisen vuodatus väärien ihmisten lisääntymisestä, alkoholisteista ja narkkareista ja köyhistä (kyllä, somasti samassa nipussa), joilta lapsenteko tulisi evätä. Lainaan ko. ystävän linjanvetoa:

"Jos nyt vedetään mutkat suoriksi, niin parasta olisi se, jos korkeasti koulutettuja ihmisiä kannustettais lisääntymään ja niille voitais mun puolesta maksaa siitä, että hommaisivat sen 2-3 lasta ja "ongelmatyypeille" ..max yks lapsi, jos sitäkään ja putket solmuun tai kohdun poisto."

On kammottavaa, että nuori ihminen voi ajatella näin. Oletusarvona näyttää olevan, että korkeasti koulutettu ihminen on automaattisesti hyvä vanhempi, sillä hän

a) saa todennäköisesti hyvää palkkaa ja voi täten maksaa lapsensa olemassaolon ilman yhteiskunnan apua

b) on saanut immuniteetin alkoholi-, mielenterveys- ja muille ongelmille hankittuaan korkeakoulututkinnon

Sen sijaan köyhä, pienituloinen ihminen on vanhempana kakkoslaatua, sillä hän

a) hankkii lapsia pelkkää itsekkyyttään ja rahanahneuttaan lapsilisäeurot silmissä kiiluen

b) on köyhyytensä takia automaattisesti myös päihderiippuvainen ja vaikkei olisikaan, tulisi ymmärtää olevansa köyhempi, eli huonompi ja hävetä. Lapsi parka ei saa edes lumilautaa.

Myöhemmin keskusteluketjussamme painotin, etteivät lapsen vanhemmat yksin määritä sitä, minkälainen ihminen ja yhteiskunnan jäsen taimesta kasvaa. Vastavetona lyötiin pöytään tällainen artikkeli:

Tutkimus: Suomalaisperheiden köyhyys periytyy

Lainaan nyt kahta avainkohtaa tekstissä:

"Tutkija Reija Paanasen mukaan huono-osaisuus ei siis ole geeneissä, vaan kyse on sosiaalisesta perimästä, joka vaikuttaa esimerkiksi asenteisiin ja arvoihin."

"Oulun seudulla tehdyn tutkimuksen mukaan vanhempien toimeentulohuolet vaikuttivat myös siten, että lasten ja nuorten onnistumiset jäivät useammin huomaamatta sekä kotona että koulussa. Jos kotona ei tule huomatuksi ja kannustetuksi ja koulussa on saanut tietynlaisen leiman, tulee helposti tallatuksi."

Huonojen vanhempien lapseksi syntymisestä siis rangaistaan. Sen sijaan, että yritettäisiin tukea ja auttaa, leimataan. Sen sijaan, että yritettäisiin tasata puntteja, oletetaankin jo valmiiksi pahinta. Me kaikki yhdessä mahdollistamme syrjäytymisen ruokkimalla tätä sosiaalista perimää. Ystäväni kaltaiset ihmiset typeryyttään kiihdyttävät sitä. Tottakai parikymppinen tietää elämästä niin paljon, että voi muodostaa yleispätevän kehäpäätelmän kokonaisen (rahalla määritettävän) ihmisryhmän edesottamuksista! Täytyyhän vain katsoa ympärilleen niin näkee mitä tapahtuu kun köyhät saavat lisääntyä! Ilmainen sterilisaatio kaikille, jotka tienaavat alle kolme tonnia kuussa! Pelottavaa. Kaikkia varmasti vituttavat tällaiset "Erilaiset äidit" -ohjelman esimerkit, jotka ilolla loisivat yhteiskunnan tissillä, mutta muistetaan nyt kuitenkin, että kyseessä on häviävän pieni selkärangaton joukko. Heille sanon, hävetkää! Muilla tilanne lienee hitusen monimutkaisempi.

Haastan teidät, rakkaat lukijat, vastustamaan kovuutta ja kylmyyttä! Yritetään edes ymmärtää, ennen kuin tuomitaan. Kieltäydytään olettamasta ja yleistämästä. Rakennetaan hajottamisen sijaan. Nyt ymmärrän, että juuri tällaisten ihmisten takia täältä ei saa poistua etuajassa. Jonkun on taisteltava lämmöllä kylmyyttä vastaan. Autattehan minua?

2 kommenttia:

  1. Eipä tuohon mitään lisättävää. Meitä on neljä sisarusta, ja alkkisvanhemmista huolimatta meitä myös on neljä hurjan erilaista persoonaa. Toiset tienaa enemmän, toiset vähemmän. Yleistykset ärsyttää, ja kyllähän sitä itsekin sai kokea peruskoulussa "urpo sulla ei oo Niken reppua"-tyylistä ylenkatselua, mutta vaikeampi on sanoa miten sellainen on vaikuttanut omaan persoonaan.

    Ja tuo ongelmahan toimii valitettavasti molempiin suuntiin, kun "köyhien" parissa niitä parempiosaisia myös suomitaan, että "ollaanpas sitä kultalusikka perseessä syntyneitä" ja niin edelleen. Ehdottomasti samaa mieltä kanssasi että moiset yleistykset huis helvettiin mielistä ja avoimesti kohti uudenlaista ymmärrystä, mutta valitettavan monilla tietyt asenteet istuvat harvinaisen tiukassa.

    VastaaPoista
  2. Hyvä pointti Susanna, raharasismia todellakin näkee molemmissa ääripäissä! Tällainen pääoman palvonta ja raivokas suojelu ihmisten kustannuksella ei ole uusi eikä katoava ilmiö, mutta ei anneta sen haitata. On sitä maailmanhistoriassa ennenkin käännetty ihmisten käsitykset kosmosta myöten ylösalaisin, vastustuksesta huolimatta ;)

    VastaaPoista